Medisch Huis
Hieronder vind je wat meer informatie over de werking van een medisch huis en het forfatair betalingssysteem.
WAT IS EEN MEDISCH HUIS?
WAT IS HET FORFAITAIR BETALINGS-SYSTEEM
Een Medisch Huis is een eerstelijns gezondheidscentrum waar verschillende (para)medische disciplines werken, zoals bijvoorbeeld huisartsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers,… In een Medisch Huis is geneeskundige zorg bij de huisartsen en (thuis)verpleegkundigen die er werken gratis.
Het medisch huis, het ziekenfonds en de patiënt gaan een contract met elkaar aan. Hierna ontvangt het medisch huis maandelijks voor elke patiënt een ‘forfait’ of een vast bedrag van je ziekenfonds. Dit betekent dat als je je inschrijft je niet meer moet betalen voor raadplegingen en huisbezoeken door onze artsen of verpleegkundigen. Ook voor thuisverpleegkundige zorg moet je als patiënt niets betalen. Enige voorwaarde is dat je bent aangesloten bij een ziekenfonds. Je moet geen inschrijvingsgeld betalen en je inschrijvingsgeld bij de mutualiteit wordt ook niet duurder.
HOE KAN IK ME IN-SCHRIJVEN?
Op dit ogenblik hebben bij een patiëntenstop en kunnen wij geen nieuwe patiënten inschrijven. Een uitzondering zijn inwonende gezinslezen zonder huisarts van reeds ingeschreven patiënten.
WAT ALS IK VERHUIS?
Bij geplande verhuis neem je zo snel als mogelijk contact op met het secretariaat om je uitschrijving en overdracht van je dossier in orde te brengen.
KAN IK NOG EEN ANDERE HUISARTS RAADPLEGEN?
Door je in te schrijven, verbind je je ertoe om altijd contact op te nemen met het medisch huis wanneer je een huisarts of (thuis)verpleegkundige nodig hebt. Als je binnen de niet-terugbetalingszone een huisarts of verpleegkundige raadpleegt die niet verbonden is aan ons medisch centrum, dien je deze kosten zelf te betalen zonder tussenkomst van het ziekenfonds. Dit geldt ook voor consultaties bij huisarts-sportartsen, huisarts-homeopaten, huisarts-accupuncturisten, ... In geval van een dringend medisch probleem buiten onze openingstijden of wanneer je ver van ons verwijderd bent, kun je wel een andere zorgverlener raadplegen. In dat geval zal ons medisch centrum de kosten van de consultatie zonder remgeld vergoeden.
WAT ALS IK EEN KINESIST, TANDARTS OF SPECIALIST RAADPLEEG?
Consultaties bij de specialist, de kinesist en de tandarts zijn wel nog terugbetaald door het ziekenfonds. Ook afspraken bij andere eerstelijnswerkers zoals diëtisten en psychologen worden afhankelijk van de voorwaarden van je ziekenfonds terugbetaald.
WAT IS DE NIET-TERUG-BETALINGS-ZONE?
Indien u binnen de zone van niet terugbetaling naar een huisarts gaat die niet is verbonden met ons medisch huis zal u de consultatie moeten betalen zonder tussenkomst van de mutualiteit. Voor de dokter van wacht zal er wel tussenkomst zijn vanuit het medisch huis. Voor de overige uitzonderingen neemt u het beste contact met ons op.  ​​ De exacte postcodes van deze zone zijn: Antwerpen (2000), Antwerpen (2018), Antwerpen (2020), Antwerpen (2050), Antwerpen (2060), Zwijndrecht (2070), Merksem (2170), Schoten (2900), Deurne (2100), Wijnegem (2110), Borgerhout (2140), Borsbeek (2150), Wommelgem (2160), Berchem (2600), Mortsel (2640), Boechout (2530), Hove (2540), Edegem (2650), Wilrijk (2610), Hoboken (2660), Schilde (2970), Ranst (2520), Hemiksem(2620), Aartselaar (2630), Schelle (2627), Niel (2845), Boom (2850), Rumst (2840), Kontich (2550), Hove (2540), Lint (2547)
WORDT EEN AFSPRAAK BIJ DE REISKLINIEK TERUG-BETAALD?
Voor algemene reisadviezen, vaccinaties en malariapreventie kun je bij de huisartsen van het Medisch Huis terecht. Enkel indien je nood hebt aan het Gele Koorts vaccin moet je een afspraak maken bij het Tropisch Instituut. Je moet dit vaccin maximaal 2 keer in je leven krijgen. Enkel als je dit vaccin nodig hebt voor je reis wordt de consultatie bij het Tropisch Instituut door het Medisch Huis terugbetaald. Twijfel je of je dit vaccin nodig hebt: consulteer dan de website van het ITG of bel één van de artsen tijdens het belmoment.